tirsdag 16. juli 2019

Bronse til Norge i den Internasjonale fysikkolympiaden (IPhO)

Bronsevinner Ola Tangen Kulseng og Andreas Solberg
Stapnes som fikk honourable Mention
Norge gjorde en av sine beste fysikkolympiadeprestasjoner da den femtiende Internasjonale fysikkolympiaden ble arrangert i Tel Aviv i Israel 7-14. juli 2019. Det norske laget kunne reise hjem med én bronsemedalje og én Honourable Mention. Sistnevnte er en pris som viser at du er blant de 67 % beste i konkurransen, som er en stor prestasjon.

Det var Ola Tangen Kulseng som tok bronsemedaljen og Honourable Mention gikk til Andreas Solberg Stapnes. Til tross for god innsats ble det dessverre ingen priser på de tre andre deltakerne: David Grevbo, Olai Gaarn Skogen og Edvard Holen.


Det norske teamet som deltok på IPhO2019. Fra venstre:
David Grevbo, Torbjørn Mehl (lagleder), Andreas Solberg
Stapnes, Ola Tangen Kulseng, Thomas Frågåt (lagleder),
Olai Gaarn, Skogen og Edvard Holen.
Årets oppgaver var vanskeligere enn det de har vært i foregående år og det er derfor desto mer imponerende at Norge tar med seg to priser hjem. Årets teoretiske oppgaver handlet om fysikken i trappetroll som slippes fra en høyde, fysikken bak mikrobølgeovner og hvordan man kan lage en termoakustisk maskin (det vil si en maskin som konverterer varme til lydbølger som kan utføre mekanisk arbeid). De eksperimentelle oppgavene handlet om å måle optiske egenskaper til forskjellige materialer med høyest mulig presisjon hvor kreativitet ga ekstra belønning og i det siste eksperimentet skulle deltakerne gjennom eksperimenter komme frem til Wiedemann-Franz lov som sier at det i metaller hvor varmetransport er dominert med ledning av elektroner, avhenger forholdet til termisk- og elektrisk ledningsevne lineært av den absolutte temperaturen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar