Forum

9 kommentarer:

 1. Jeg er på jakt etter et et enkelt program til å tegne kretstegninger til bruk i undervisning i Fysikk 1. Finner jo masse på nett, men føler at alt det jeg finner er så til de grader "overkill" i og med at det legger opp til så mye mer avanserte ting enn det jeg skal tegne.

  Ønsker gjerne tips om programmer både for mac og PC.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var på leting etter det samme for litt siden, og prøvde Circuit Diagram (http://www.circuit-diagram.org/). Det er nok også litt overkill, men synes hvertfall det var relativt lettvint å bruke. Har bare såvidt brukt det, så jeg har ikke mye erfaring med det, men det var raskt nok å lære seg til at det funket for hastetegning av noen kretsdiagrammer som måtte endres på, på et oppgaveark :)

   Slett
  2. Takktakk! Skal prøve når jeg er tilbake på jobb-PC!

   Slett
  3. Det funket brukbart. Tusen takk for tipset!

   Slett
 2. Etter å ha fått god hjelp her første gang prøver jeg på nytt. Er det noen som kan hjelpe meg med å forklare, fortrinnsvis på en enkel måte, løsningen på siste del av denne oppgaven:

  https://farm4.staticflickr.com/3821/13867018115_3906e55c8d_b.jpg

  Jeg veit at D lyser normalt, men hvordan kan man forklare hvilken/hvilke lamper som lyser svakest? Svaret er B og C ut fra fasiten.

  SvarSlett
 3. alle lampene har samme resistans (ser bort fra temperaturavhengighet). Se linken for utregnet effekt for alle motstandene (lampene).

  https://docs.google.com/file/d/0BzTCj_0dyVk1WFQ5NHhsSkJNcjA/edit

  SvarSlett
 4. Føler meg særs dum her nå, men er fortsatt ikke overbevist om svaret. Det er jo D som er den eneste som har 230V spenning over seg. Betyr det at det er det rette svaret?

  SvarSlett
 5. Ja, lampe D lyser normalt (har normal effekt) fordi spenningen er 230V over motstanden (lampen) med resistans R.
  Av utregningen ser du at effekten over B og C er minst fordi spenningen over hver av motstandene er minst. Du må altså innse at spenningen over lampe B (og C) er 1/3 av spenningen over lampe D.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp! Ser den! Tusen takk for hjelpa!

   Slett